Denk ook aan het keuringsattest van de elektrische installatie!

U verkoopt uw woning? Denk ook aan het keuringsattest van de elektrische installatie.

Bij de verkoop van een woning gebouwd voor 1981 is de verkoper verplicht om een keuringsattest van de elektrische installatie voor te leggen. Als de notaris niet over het attest beschikt, mag de verkoop niet plaats vinden.

Elke eigenaar van een woning gebouwd na 1981 beschikt automatisch over dit attest. Als de verkoper dit niet meer bezit, moet hij of zij aan de notaris bewijzen dat het huis gebouwd is na 1 oktober 1981. Deze moet dit in zijn akte vermelden en noteren dat de verkoper zijn verslag verloren heeft.

Hou er rekening mee dat een keuring maar 25 jaar geldig is en daarna weer aangevraagd moet worden.

Huizen van voor 1981 die na deze datum hun elektriciteit hebben uitgebreid, beschikken meestal ook over een keuringsattest. Indien de verkoper dit verloren heeft, moet de de keuring opnieuw gebeuren.

Deze keuring moet gebeuren door een erkende keurder en kost ongeveer € 125.

Het keuringsverslag mag zowel positief als negatief zijn. Zelfs als het verslag vermeldt dat de installatie niet conform is, mag de woning in principe dus verkocht worden.

Enkel als er geen attest is, kan de verkoop niet doorgaan.
 

Staan er in het keuringsverslag inbreuken,  dan is het aan de koper om binnen de 18 maanden na de verkoop een nieuwe keuring aan te vragen.