Waarom een energieprestatiecertificaat?

Aan de hand van het energieprestatiecertificaat kunnen kopers en huurders verschillende woningen met elkaar vergelijken op vlak van het berekend energieverbruik.
 
Het EPC is verplicht bij alle huizen of appartementen, die te huur of te koop worden aangeboden.
 
De nieuwe kopers of huurders krijgen dankzij het EPC een goed idee van de energiezuinigheid van de woning. Daarenboven ontvangt men een aantal adviezen om de energieprestatie van de woning te verbeteren.
 
De verkopers en verhuurders kunnen zo met het EPC de eventuele energiezuinige kenmerken van hun woning extra  in de verf zetten.
 
Het energieprestatiecertificaat informeert de potentiële kopers of huurders over de energetische kwaliteit van het gebouw door aan het gebouw een energetische score (lees: het kengetal) toe te kennen. Het energieprestatiecerticaat legt op zich geen eisen op aan het gebouw
 
op basis van de eigenschappen van het gebouw, zoals de gebruikte materialen en de isolatiewaarden van muren en dak, ramen en deuren, en de installaties voor verwarming en warm water, berekent de energiedeskundige de score (het kengetal)
 
Het kengetal geeft weer wat het berekende jaarverbruik is ten opzichte van de bruikbare vloeroppervlakte van de woning en wordt uitgedrukt in kWh/m².
 
De gezinssamenstelling van de bewoners of hun verbruikersgedrag speelt geen rol bij de berekening. Dit kengetal houdt dus weinig verband met de gegevens die men bijvoorbeeld op de elektriciteitsfactuur vindt. .
 
Een kleurenbalk, die van groen naar rood gaat, geeft weer hoe de woning gepositioneerd is ten opzichte van de geldende referentiewaarden.
 
Een woning in de groene zone zal dus goed presteren dus goed op vlak van energie. Een woning in de rode zone zal ronduit energieverslindend zijn.